VELKOMMEN!

I dag lanseres Dronningspranget. Prosjektleder Sara Marie Skaug Bjørkly ønsker velkommen til et nytt fellesskap og en nettbasert breddesatsing for oss sjakkspillere som er kvinner.

Tirsdag 24. november 2020
Forfatter: Sara Marie Skaug Bjørkly


Året er 2020, Queens Gambit har slått store rekorder og er blitt en av toppsuksessene til Netflix. Ikke bare har norske Magnus Carlsen lenge vært verdens beste sjakkspiller som har økt sjakkinteressen her i landet de siste årene, men etter at lockdown har ført til en økning i timer foran skjermen, har sjakk blitt til en av de mest tilgjengelige sportene vi har fortiden. Sjakk øker stadig i popularitet både på TV2, NRK og twitter, og sjakk er en av de vakreste sportene som finnes. Dette burde være eksemplariske forhold for et hav av engasjerte sjakkspillere som er kvinner. Likevel er det fremdeles svært få kvinner i det norske sjakkmiljøet.


8. november hadde jeg en videosamtale med Sheila Barth Stanford og Linda Fagerli Sæthren i søken på å skape et bredere sjakktilbud til jenter og kvinner som er sjakkspillere. Resultatet av samtalen ble Dronningspranget.

Visjonen bak Dronningspranget er å skape et nettbasert og gratis sjakktilbud til alle jenter og kvinner i Norge, uavhengig av klubbtilhørighet. Dette blir et fellesskap for både nybegynnere som ikke kan reglene, men også for toppspillere, hvor alle får muligheten til å vokse som spillere og utvikle seg.

Allerede første uke kan vi by på to kurs, og en turnering.
Torsdagstreningene blir en ukentlig undervisningsform, hvor vi har delt inn i tre grupper etter nivå, og hvor hver gruppe vil ha undervisning hver tredje torsdag, med en variasjon av dyktige kursledere. Det vil selvsagt også være mulig å delta hvis du ikke tilhører det veiledende ratingnivået.


Først ute er WIM Sheila Barth Stanford som holder Torsdagstrening for Gruppe 2 (1400-1800 FIDE) 26. november

.I ukene som følger kan vi friste med følgende:​​

  • Første nybegynnerkurs, med mottoet: «Fra nybegynner til klubbspiller», arrangeres førstkommende lørdag 28. november, og skal arrangeres minst en gang i måneden.

  • Videre setter vi startskuddet for månedlige Lichess-turneringer på søndag med Dronningspranget Arena, hvor jeg kan love kule premier.

  • 3. desember: Torsdagstrening for Gruppe 1 (0-1400 FIDE) med kursholder Sigve Hølleland.

  • 10. desember: Torsdagstrening for Gruppe 3 (1800+ FIDE) med kursholder GM Frode O-O Urkedal.

  • Jentegruppen starter først opp 13. januar med flinke Ingrid Skaslien som kursholder, hvor det vil bli undervisning annenhver onsdag for jenter opp til junioralder.Undervisningen legges opp til å være interaktiv, sosial og lærerik, hvor vi i hovedsak vil bruke Zoom og Lichess som interaksjonsverktøy. Og alt skal være gratis.

Nå håper jeg at dere melder dere på, og at dere ønsker å spre budskapet. Slik kan akkurat du være med på å skape og være en del av et stort og flott fellesskap for oss sjakkspillere som er kvinner i Norge!

Tusen hjertelig takk til Sheila Barth Standford og Linda Fagerli Sæthren for idéutvikling og store arbeidsmengder lagt ned i å skape innhold til nettsiden og kursene i den første fasen av arbeidet.

Tusen takk til Anita Grønnestad, Lisa Jakobsen Knashaug, Marlene Myrtvedt, Marianne Bjørkly, Sigve Hølleland, Eirik Aarnes, Anniken Vestby, Frode O.O. Urkedal, Ingrid Skaslien, Natalie Myrvold Alvsåker, Marte Grevle og Corinna Lotz for viktige bidrag!

Med kjærlig hilsen, og alle gode sjakkønsker
Sara Marie Skaug Bjørkly,
Prosjektleder