VI SER FREM TIL PÅSKETURNERINGEN PÅ FAGERNES

Den idylliske sjakkpåsken på Fagernes ble ikke en realitet etter koronautbruddet i fjor Det er over 90 påmeldte til påsketurneringen som etter planen skal spilles på Scandic Valdres hotell i Fagernes fra 28. mars til 4. april. Om turneringen kan gjennomføres med det første er fremdeles usikkert.

Lørdag 06. mars 2021

Forfatter: Sara Marie Skaug Bjørkly

I en vanskelig koronatid er det mange sjakksjeler som drømmer om en idyllisk påske på Fagernes. Sjakk, påskeegg, fjellidyll, turer rundt vannet, kinesisk mat og godt selskap er noen av stikkordene som kommer til minne.

Fagernes International har vært en gjengangerturnering i både norsk og internasjonal sjakk i mange år. Fagernes er en turnering hvor det både er spillere uten FIDE-rating, men også verdensvante stormestre som kjemper om poeng mot sterke internasjonale mestre på jakt etter stormesternapp.
Fagernes-turneringen spilles på Scandic Valdres hotell, og er vår kjære årlige påskeferieturnering.

Dronningspranget har snakket med «Kongen av Fagernes», arrangør og IO IA Hans Olav Lahlum. Lahlum kan blant annet fortelle oss at det arbeides aktivt for å øke andelen kvinnelige deltakere, og han håper den vil stige videre kommende år. Han forteller videre at turneringen før koronaen årlig hadde 110-130 spillere.

Turneringen spilles tradisjonelt i to grupper. En tittelkvalifiserende GM-gruppe for spillere over 2150 i rating, og en åpen gruppe med spillestyrke som varierer fra 0-2100.

- Spillere på alle nivåer er velkomne hos oss, med samme spillelokale og samme gode betenkningstid. Ni runder på åtte dager, med muligheter for inntil to walk over remis i åpen gruppe, gir også et tolerant og inkluderende spilleskjema. 

For ivrige sjakkentusiaster som ikke får mulighet til å begi seg utpå den fantastiske reisen av en nirunders langsjakkturnering, men likevel ønsker en idyllisk sjakkpåske på Fagernes, finnes det håp! Det arrangeres også to morsomme sideturneringer. Det er en hurtigsjakkturnering over to kvelder og en lynsjakkturnering på en kveld, begge mot slutten av turneringen.


Usikkerhet rundt arrangeringen

- Vi er innstilt på å gjennomføre turneringen i påsken hvis det er lovlig og forsvarlig, men følger selvsagt utviklingen på tiltakene der og må ta en endelig avgjørelse om 1-2 uker.


Alle sjakkspillere lengter etter brettene, de unge spillerne gleder seg til at ratingprogresjonen skal skyte i været, og nye sjakkspillere ønsker seg muligheter for å spille sine første ordentlige turneringer.

- Usikkerheten rundt situasjonen få uker frem i tid gjør det vanskelig å planlegge både for oss og deltakerne. I fjor høst var hovedproblemet hvor mange utlendinger vi kunne få inn, men nå er nok spørsmålet mer om turneringen kan avholdes med bare spillere bosatt i Norge.

Hvis turneringen skulle bli avlyst i påsken, er det fremdeles et håp for Fagerneselskere. Det arrangeres nemlig en høstturnering på Fagernes også i år.
- Høstferien på Vestlandet fungerte fint i fjor, så vi satser uansett på en ny høstferieturnering 10.-17. oktober. Da er forhåpentligvis situasjonen normalisert med reiser og vi er optimistiske for langt over 100 deltakere da.

Lahlum forteller videre at den dagsaktuelle situasjonen for smittevern vil bli tatt nøye hensyn til skulle det være mulig å avholde turneringen.
- Heldigvis er det god plass i spillelokalet, slik at vi kan ha en meter avstand mellom bordene. Ved turneringen i fjor høst hadde vi maskepåbud i spillelokalet for dommere og tilskuere, men ikke for spillerne under partiene. Vi tillot et begrenset antall tilskuere i lokalet, men krevde da at de brukte maske og holdt to meters avstand.


Dronningspranget vil komme med oppdateringer om Fagernes.
For mer informasjon om turneringen se https://fagerneschess2021.blogspot.com/